Is on-line tv streaming het nieuwe tv kijken?

Wanneer tv streaming gaat leven onder de consument, gaat de on-line digitale markt een grote vlucht nemen. Sinds kort kan de Nederlander gebruik maken van het nieuwe platform Netflix.
Netflix is een Amerikaans bedrijf waar de consument on-demand tv-series of films kan streamen.  Hij kan de films vooruitspoelen, terugspoelen, pauzeren en net zo vaak bekijken als hij maar wil. In Amerika is het een groot succes.
Voor een relatief laag bedrag van €7,99 kan de consument onbeperkt series en films kijken. Netflix  speelt in op de beperkingen en de boetes van het illegaal downloaden van films. De films die Netflix aanbiedt, hebben hoog op de downloadlijsten van torrentsites als Piratebay gestaan. Ook wordt er ingespeeld op het gemak van de consument. De consument hoeft niet meer te zoeken naar illegale torrents zonder ondertiteling waar de ondertiteling apart bij opgezocht moet worden.
Door de klant om zijn voorkeuren te vragen en om beoordelingen van reeds bekeken films gevoegd bij zijn kijkgeschiedenis, probeert Netflix in te spelen op de persoonlijke belangstelling van haar klanten. Bij Netflix krijgt de klant verschillende voorkeurslijsten voorgeschoteld waaruit hij kan kiezen.

Kritiek
Sinds de komst van Netflix is er kritiek verschenen over het bijsnijden van films. Ook vind men het aanbod aan content erg beperkt en de content die aangeboden wordt is veelal gedateerd (minstens twee jaar oud). De klanten raken op deze manier misschien snel uitgekeken bij Netflix.  Maar Netflix bezit wel sinds de start in Nederland (september 2013) maar liefst 10% van het Nederlandse internet verkeer.

Vergelijkbare markten
Op de muziek en games markten vinden soortgelijke ontwikkelingen plaats. De muziekmarkt maakt ook al gebruik van streamservers in de vorm van van Spotify en Deezer die abonnement streaming diensten aanbieden.
Als we kijken naar de games markt is er afgelopen november de  PS4 uitgekomen die ook nieuwe ontwikkelingen in de games industrie wil brengen. Zo werd er tijdens de introductie gesproken over Game streaming,vooralsnog alleen in bezit van Gaikia en Onlive Gaikai is onlangs overgenomen door Sony Playstation. De games markt is nog niet zo ver als de film- en muziekmarkt.

Aangezien Netflix 10% van het Nederlandse verkeer in beslag neemt is het voor Netflix misschien interessant om gebruik te gaan maken van het advertentie model om meer geld te gaan te verdienen. Maar of de consument dit op prijst stelt…ik denk het niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s